Uitspraak over long covid en de WIA

06 jan 2025

Uitspraak over long covid en de WIA

Long covid klachten bij werknemers spelen steeds vaker op binnen bedrijven. Zo kunt ook u te maken krijgen met een werknemer die besmet is geraakt met het coronavirus en daar nu langdurige klachten van heeft. De werknemer kan zelfs arbeidsongeschikt raken. In het kader van de WIA-beoordeling is het is de vraag of er bij long covid sprake kan zijn van volledige én duurzame arbeidsongeschiktheid. Dat long covid kan leiden tot volledige arbeidsongeschiktheid (80-100%) staat niet ter discussie, maar wel of dit duurzaam kan zijn. Bij volledige én duurzame arbeidsongeschiktheid bestaat er namelijk recht op een IVA-uitkering. De rechtbank Midden-Nederland deed hier recent uitspraak over in onderstaande zaak.

De zaak gaat over de vraag of het UWV bij de huidige stand van zaken kan verwachten dat mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn vanwege long covid, daarvan nog zullen en kunnen herstellen. In dit geval was een werkneemster ziek geworden door een coronabesmetting waarna zij long covid kreeg. Zij ontving vervolgens van het UWV een loongerelateerde arbeidsongeschiktheidsuitkering op grond van de Wet WIA. Deze uitkering is toegekend op basis van volledige, maar niet duurzame arbeidsongeschiktheid (een WIA-uitkering). De werkgever was het daar niet mee eens en vond dat zij een IVA-uitkering moest krijgen, omdat er geen reële behandelmogelijkheden zijn voor longcovidpatiënten.

Bij de beoordeling of sprake is van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid moet de verzekeringsarts een inschatting maken van de herstelkansen. De rechtbank oordeelt in deze zaak dat het UWV er niet in is geslaagd om te onderbouwen dat er vanwege medische behandelmogelijkheden herstelkansen zijn voor de werkneemster in het eerste jaar na de start van de uitkering. Aan deze beslissing ligt een rapport van de verzekeringsarts ten grondslag waaruit blijkt dat als het stappenplan van het UWV gevolgd zou worden, er moet worden uitgegaan van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid. In dit rapport vermeld de verzekeringsarts ook dat hij verwacht dat er, gezien de grootschaligheid van de problematiek van long covid, resultaten zullen komen van medisch onderzoek. Mocht er in de toekomst meer duidelijk worden over de behandeling van long covid, dan kan het UWV door middel van herbeoordelingen bekijken of mensen met een IVA-uitkering nog steeds duurzaam arbeidsongeschikt beschouwd moeten worden. De rechtbank vindt het rapport van de verzekeringsarts voldoende duidelijk om de zaak af te doen en dus een IVA-uitkering toe te kennen.

Deze zaak wijkt af van de gangbare praktijk, aangezien de rechtbank zelf in de zaak voorziet en dus op de stoel van de verzekeringsarts gaat zitten en het UWV geen aanvullend onderzoek hoeft te doen naar de herstelmogelijkheden. De vraag of long covid kan leiden tot duurzame arbeidsongeschiktheid blijft een op de situatie van de individuele werknemer toegesneden beoordeling.

Heeft u als werkgever vragen naar aanleiding van deze blog? De juristen van onze samenwerkingspartner Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met hen op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.